utorok 6. novembra 2012

Foto na dnes 2012-11-06 História



























Zvonárska (Košice)                                                                                                      Foto: © trinitta

Zvonárska ulica
kopírovala hradby na východnej strane mesta v smere od Dolnej košickej brány a postupne sa zatočila až o 90 stupňov a vyústila na Mlynskú ulicu pri východnej Mlynskej bráne. Pôvodne, od 13. storočia, bola len bezmennou podhradbovou komunikáciou, prvá zástavba na strane hradieb sa na nej objavila až v druhej polovici 18. storočia a vyzerala trochu inak ako dnes. Po nej i po cechových vežiach, ktoré tu stávali, dnes už nezostali žiadne zvyšky. Stoja tu novšie a honosnejšie domy z 19. storočia. Na druhej strane stoja domy, ktoré su zadnými traktami domov z Hlavnej ulice, na ktorú Zvonárska ulica ústi podchodom, preto je niekedy ťažšie pre návštevníkov nájsť ju.
Na Zvonárskej ulici stojí najstaršia zachovaná synagóga v Košicach, pretože práve tu dostali povolenie usadiť sa prvé žžidovské rodiny v Košiciach. Približne v strede dĺžky ulice na križovaní s ďalšími ulicami vzniklo asanáciou starých domov malé námestíčko, na ktorom posledných 10 rokov stával žrebec Ardo od Václava Myslbeka.
Pôvodný názov z 19. storočia znel Zvonová ulica, dnešný tvar Zvonárska vznikol pravdepodobne nesprávnym prekladom z nemčiny či z maďarčiny.

Historické fakty sú čerpané predovšetkým
z Potuliek starými Košicami od Jozefa Duchoňa,
ktoré vychádzali ako seriál v košickom Večere v rokoch 1995–1997

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára