sobota 1. decembra 2012

Zemiaky

Milujem zemiaky, môžem ich jesť každý deň na 100 rôznych spôsobov. Varené, pečené, smažené, francúzske, zapekané... Jedna geniálna a jednoduchá varianta, ktorú som sa naučila variť od mojej mamy, je zemiaková kaša.
Očistené a na kocky nakrájané zemiaky zalejem vodou, ale len tak, aby boli práve ponorené, osolím a pridám rascu. Varím do mäkka, priam až trochu rozvarím, a potom ešte roztlačím, ale tak, aby tam ostali väčšie hrudky. V druhom hrnci si z bravčovej masti a hladkej múky urobím zápražku, zalejem ju trochou vody a vylejem ku zemiakom. Podľa potreby ešte dosolím, okorením a pridám 2–3 roztlačené strúčiky cesnaku a celé to povarím, kým mi kaša (či prívarok) trochu nezhustne.
Skvele chutí so spišskými párkami alebo s opekanými špekáčikmi, ale dobrá je aj s volským okom či s opraženou cibuľkou.
Dobrú chuť, asi idem variť...


2 komentáre:

  1. toto vyzerá zaujímavo

    naša zemiaková kaša / nie pyré, ako si mnohí mýlia kašu / začína podobne, ale roztrepe sa do hladka ... je to pracná robota, a robí sa na teple, pridáva sa zliata voda a hrubá múka prípadne krupica ...
    trpe sa, až kým nie je zmes krásne hodvábna ... podáva sa s oškvarkmai, upečenou/uvarenou cibuľkou ... podľa bohatosti domácnosti ...

    moja mama ju vie úžasne, ale je to sakra pracné :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to je nejaká verzia fučky, nie? toto je taká jednoduchá a rýchla verzia dobrého jedla :-)

    OdpovedaťOdstrániť