utorok 18. septembra 2012

MHD

„Milujem“ MHD... Najmä vtedy, keď stojím na zastávke, vo vrecku štiknutý lístok, ktorému pomaly ubieha platnosť a ten správny spoj nie a nie prísť. V tej chvíli preklínam celý dopravný podnik počnúc riaditeľom a končiac poslednou upratovačkou, ktorí nedokážu zariadiť, aby mestská hromadná doprava jazdila aspoň približne podľa (aj tak dosť riedkeho) cestovného poriadku.
Pôvodne som chcela písať len o dvoch zábavných zážitkoch, súvisiacich s MHD. :-) Na zastávke stali 3–4 školáčky so školskými batohmi na chrbte, odhadom tak možno piatačky a keď sa blížila električka, jedna z nich sa obrátila na ostatné so slovami: „Dámy, ideme dopredu alebo dozadu?“ V ten istý deň som sa viezla v autobuse, z ktorého vystupovala mamička s hlbokým kočiarikom, a keď vystúpila, zbadala som, že na spodnej „poličke“ kočiarika sa okrem niekoľkých tašiek spokojne rozvaľoval aj stredne veľký psík neurčitej rasy. Pobavilo ma to, ale nie je to zásluha MHD...
Je týždeň mobility a z každej strany počúvame, že jazdiť hromadnou dopravou je ekologickejšie, lacnejšie a pohodlnejšie než jazdiť autom (najmä to posledné môže tvrdiť len ten, kto sa v MHD zvezie len príležitostne, za pekného počasia a mimo špičky – čakať na meškajúci autobus v príšernom počasí a následne cestovať na jednej nohe pritlačený o dvere v preplnenom buse sa mi veľmi pohodlné nezdá). Naše mestá obyčajne nie sú veľmi priateľské k spôsobom dopravy alternatívnym k autám. MHD jazdí nepríliš často a nie je ani najlacnejšia (a v Košiciach ju akurát idú zdražovať), cyklistických chodníkov tiež pribúda málo (špecialitou Košíc sú cyklistické chodníky, ktoré vedú od nikadiaľ nikam) a chodcom, vozíčkarom, mamičkám s kočiarikmi sa do cesty stavajú vysoké obrubníky, semafory a prechody, ktoré ich nútia ísť okľukou, schody, rozbité či neexistujúce chodníky, blato, kaluže, autá, parkujúce kde-kade pre nedostatok vhodných parkovacích miest... Problémov týkajúcich sa mobilty na riešenie až-až... Kto ich bude riešiť?
Čomu dávate prednosť vy pri  cestách do práce – chodíte peši, jazdíte na bicykli, používate MHD alebo dávate prednosť zatracovaným, málo ekologickým, ale zato sakra pohodlným súromným autám?




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára